افزونه پارسی دیت را نصب کنید Friday, 29 November , 2024
2

کاهش 16.4 واحد درصدی رشد نقدینگی

  • کد خبر : 149278
کاهش 16.4 واحد درصدی رشد نقدینگی

بر اساس گزارش های بازار، روند صعودی رشد نقدینگی و ثبت ارقام بی سابقه این متغیر در پایان سال 1398 و نیمه اول سال 1393 موضوع بسیار نگران کننده ای بود که تداوم آن می تواند اقتصاد کشور را با مشکلات متعددی مواجه کند. تصمیمات خرد فعالان اقتصادی کشور اثرات مخربی بر متغیرهای کلان مقصد […]

بر اساس گزارش های بازار، روند صعودی رشد نقدینگی و ثبت ارقام بی سابقه این متغیر در پایان سال 1398 و نیمه اول سال 1393 موضوع بسیار نگران کننده ای بود که تداوم آن می تواند اقتصاد کشور را با مشکلات متعددی مواجه کند. تصمیمات خرد فعالان اقتصادی کشور اثرات مخربی بر متغیرهای کلان مقصد ایجاد کرد.

اکنون که نزدیک به دو سال از آن لحظه نگران کننده می گذرد، متغیرهای پولی کشور از ثبات نسبی برخوردار است و آمارها نشان می دهد که اهداف بانک مرکزی برای کنترل رشد نقدینگی و باقی ماندن در محدوده تعیین شده محقق شده است.

بررسی مسیر طی شده نشان می دهد که نرخ رشد نقدینگی دوازده ماهه از 42.8 درصد در پایان مهر 1400 طی یک روند نزولی به 31.1 درصد در پایان سال 1401 و متعاقباً به ترتیب به 26.9 درصد و 26.4 درصد در پایان سال 1400 رسیده است. سپتامبر و اکتبر. 1402 رسیده است.

ارقام فوق نشان دهنده موفقیت بانک مرکزی در کنترل رشد ترازنامه بانک ها و دستیابی به اهداف کنترل برخی از مجموع پولی و مدیریت رشد نقدینگی در محدوده هدف تعیین شده برای سال 1401 (30 درصد) و سال است. 1402. (25 درصد).

همچنین در ماه های اخیر مشاهده می شود که بانک مرکزی با استفاده از ابزارهای خود توانسته است میزان رشد نقدینگی محقق شده را با مسیر مورد انتظار برای این متغیر همسو کند، به طوری که از مرداد ماه سال جاری تاکنون، رشد نقدینگی افزایش یافته است. به 26 درصد محدود شده و تثبیت شده است.

کاهش 16.4 واحد درصدی رشد نقدینگی طی دو سال منتهی به مهر 1402 و دستیابی به ارقام پیش بینی شده برای این متغیر بی شک یکی از مهمترین دستاوردهای بانک مرکزی و دولت در دو سال اخیر است.

در این دوره بانک مرکزی با در نظر گرفتن شرایط نهادی بانک های کشور و وضعیت مالی و بودجه ای دولت، برنامه جامع کنترل مجموع پولی (پایه پولی و نقدینگی) و اتخاذ کمی و قیمتی را تهیه و اجرا کرد. . برای کنترل رشد نقدینگی

بر این اساس بانک مرکزی برای کنترل رشد خلق پول توسط بانک ها و موسسات اعتباری، در سال 1401 قوانین ناظر بر کنترل ترازنامه برخی بانک ها را تکمیل و اصلاح کرد و علاوه بر کنترل دارایی ها، بدهی ها را نیز کنترل کرد. ترازنامه بانک ها (به ویژه بانک های نامتعادل و آنهایی که وضعیت سلامت ضعیفی دارند).

افزایش ضریب سپرده قانونی شبکه بانکی (5/0 واحد درصد) و همچنین افزایش ضریب سپرده قانونی بانک‌های ناسالم ناقض مقررات و ضوابط حاکم بر رشد ترازنامه (تا سقف 15 درصد) از مهمترین ابزارهای بانک مرکزی در تداوم سیاست کنترل کمی رشد ترازنامه بانک ها در دوره اخیر بوده است.

در خصوص پایه پولی، بانک مرکزی رشد پایه پولی را در چارچوب برنامه پولی کنترل و مدیریت می کند و با استفاده از ابزارهای نظارتی و سیاستی خود از جمله عملیات بازار آزاد، کنترل اضافه برداشت ها و تنظیم مقررات به رشد نقدینگی هدفمند دست می یابد. رابطه مالی بین بخش دولتی و بانک مرکزی و عملیات صرافی رصد و اقدام شده است.

لازم به توضیح است که رشد پایه پولی در نیمه دوم سال گذشته پس از اجرای سیاست‌های افزایش نسبت سپرده‌های قانونی روندی صعودی را دنبال کرد و در فروردین 1402 به 45.0 درصد رسید. در سال، اثر متغیر مذکور بر رشد پایه پولی در حال محو شدن است، بنابراین رشد پایه پولی در پایان شهریور و مهر 1402 به ترتیب به 0/42 درصد و 6/39 درصد کاهش یافته است. و انتظار می‌رود با ثابت ماندن نسبت سپرده‌های قانونی (عملکردی) در ماه‌های آینده، رشد پایه پولی با سرعت بیشتری روند کاهشی را تجربه کند. همچنین پایه پولی در هفت ماهه امسال رشد 15.7 درصدی را تجربه کرده است.

با توجه به تحول مؤلفه های پایه پولی در سال جاری، خالص بدهی بخش عمومی به بانک مرکزی به دلیل کاهش سپرده های دولت افزایش یافته است که البته وابستگی دولت به منابع سرمایه ای خود را نشان می دهد. پرداخت ها و هزینه های دولت همچنین در این مدت دولت هنوز از مانده خزانه استفاده نکرده است.

در رابطه با بدهی بانک ها به بانک مرکزی، بانک مرکزی اقدامات و سیاست های جامعی را برای اصلاح عدم تعادل بانک ها در دستور کار خود قرار داده است که آثار آن در ارقام پولی منعکس خواهد شد.

از جمله این اقدامات می توان به انحلال موسسه اعتباری توسعه، ادغام موسسه اعتباری نور با بانک ملی و همچنین تغییر مدل نظارتی بانک مرکزی اشاره کرد. متغیر دیگر خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی است که در سال جاری با دسترسی به منابع ارزی بلوکه شده و فروش آن به تامین نیاز ارزی کشور در چارچوب سیاست تثبیت اقتصادی کمک کرده است.

در مجموع، روند متغیرهای پولی بیانگر آن است که بر اساس برنامه پولی تعیین شده برای سال 1402، نرخ رشد مجموع پولی در جهتی است که سیاست گذار پیش بینی می کند و انتظار می رود اهداف تعیین شده در این خصوص در پایان محقق شود. سال 1402

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=149278

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.