به گزارش صبح؛ دیگر نیازی به ارائه فتوکپی کارت ملی و شناسنامه نیست و در عوض می توانید در سامانه هدا ثبت نام کنید. در این مقاله با نحوه کار با این سیستم جایگزین کپی اسناد ثبت احوال آشنا می شوید.
از جمله کاغذبازی های رایج در ادارات و سازمان های کشورمان از گذشته های دور، نیاز به ارائه کپی مدارک و مدارک هویتی برای امور مختلف است. مشکلی که قرار بود با هوشمندسازی کارت های ملی (استفاده از نوعی کارت هوشمند حاوی چیپست یا تراشه الکترونیکی) حل شود، اما نشد.
مزایده ها
لزوم تهیه و ارائه کپی «کارت ملی هوشمند» یکی از شگفتی های ایران است که بارها در قالب شوخی و طنز در شبکه های اجتماعی بازتاب داشته و لبخند تلخی را برای کاربران و مخاطبان به همراه داشته است. کنایه ای تلخ که انگار مقدمه ای برای خداحافظی است و به زودی قرار است با «هدی» برچیده شود.
سیستم هدا چیست؟
هدا مخفف «هویت دیجیتال ایرانیان» نام سامانه ای است که در راستای اجرای وظایف قانونی و اجرای سند «سامانه هویت اصیل در فضای مجازی کشور» توسط سازمان ثبت احوال کشور راه اندازی شد. کشور» (مصوب شورای عالی فضای مجازی) و در آدرس اینترنتی https://auth.ncr.ir/hooda-api در دسترس کاربران قرار گرفته است.
یکی از اهداف توسعه و راه اندازی سامانه HEDA ایجاد مکانیزمی آسان و کارآمد برای احراز هویت مشتریان و اعتبارسنجی اقلام هویتی شهروندان در فضای اینترنت و اینترانت است. موضوعی که مورد تاکید معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور بوده و بر این اساس مدیریت «هادا» در دستور کار سازمان ثبت احوال قرار گرفته است.
17 آذر 1399، محمدجواد آذری جهرمی، وزیر وقت ارتباطات و فناوری اطلاعات با انتشار پستی در اینستاگرام از استفاده از کارت ملی هوشمند در یکی از زیرمجموعه های این وزارتخانه خبر داد و نوشت:
برای اینکه کارت ملی هوشمند «هوشمندانه» شود، باید اپلیکیشن های آن تبلیغ شود و به دلیل عدم درک همگان از کارت هوشمند، هنوز دستگاه های مختلف شروع به استفاده از کارت ملی هوشمند نکرده اند.
با توجه به پوشش مطلوب، از «پست بانک» خواستم تا دستگاه کارت خوان ملی هوشمند را در تمامی شعب نصب کند. اگر می خواهید حساب باز کنید یا چک وصول کنید، لازم نیست از کارت کپی کنید و هویت را توسط مدیر پیشخوان شناسایی کنید. جعل و پولشویی را دشوارتر از قبل کند و از فساد جلوگیری کند.
امروز این رویداد مهم در پست بانک عملیاتی شد و شاید اولین کاربرد صحیح و جامع کارت ملی هوشمند در دولت الکترونیک را با حضور ویدئو کنفرانس مدیران پست بانک رونمایی کردیم. به زودی این کار در همه دستگاه ها فراگیر خواهد شد.
کاربرد سیستم هدا چیست؟
سازمانهای دولتی، شرکتها و کسبوکارهای اینترنتی در مواقعی که نیاز به احراز هویت شهروندان دارند، میتوانند از سامانه هدا سازمان ثبت احوال کشور برای استعلام و احراز هویت افراد و هویت افراد بر اساس دادههای معتبر استفاده کنند. سازمان ثبت احوال فرم آنلاین را در کمترین زمان ممکن دریافت کنید.
این در حالی است که بر اساس بخشنامه سازمان اداری استخدامی کشور دریافت هرگونه کپی مدارک هویتی توسط دستگاه های اجرایی از پذیرفته شدگان ممنوع بوده و بر این اساس سامانه هدا جایگزین ارائه کپی شناسنامه و کارت ملی و احراز هویت افراد در دستگاه های اجرایی. سیستمی که البته اکنون به «نسخه آزمایشی» تبدیل شده است.
سیستمی شبیه به پرداخت الکترونیکی
با استفاده از سامانه هدا، نیازی به ثبت نام کاربر (کاربر) در هیچ یک از سایت های اینترنتی (پلتفرم) موجود در فضای مجازی کشور نیست و اقلام هویتی مورد نیاز کسب و کار (پذیرنده) دریافت نمی شود. در سایت کسب و کار، اما شهروند توسط سازمان ثبت احوال کشور (به عنوان متولی هویت اشخاص حقیقی ایرانی) شناسایی می شود و در این فرآیند افراد نظارت، آگاهی و اختیار کامل دارند.
به طور کلی سازوکار سامانه هدا مشابه پرداخت اینترنتی است به این صورت که ابتدا شهروند یک بار مراحل ثبت نام را در هدا طی می کند و سپس هر زمانی که کسب و کار استفاده کننده از هدا نیاز به شناسایی شهروند داشته باشد، بدون نیاز به ثبت نام یا اخذ. اقلام هویتی (مانند کپی مدارک هویتی)، وی را به درگاه هدا منتقل کرده و پس از شناسایی فرد توسط سازمان ثبت احوال، در صورت موافقت شهروندی با ارائه اطلاعات مورد نیاز گیرنده، اطلاعات مربوطه در اختیار وی قرار می گیرد. تجارت مذکور
نحوه ثبت نام در سامانه ثبت احوال هدا
برای ورود به سامانه هدا باید به سایت سازمان ثبت احوال کشور مراجعه کرده و سپس به قسمت سامانه هدا مراجعه کنید. راه دیگر و ساده تر این است که آدرس سامانه هودا (auth.ncr.ir/hooda-api) را در مرورگر جستجو کنید و با وارد کردن آن به صفحه ای مانند تصویر زیر هدایت شوید که دارای سه است. برگه هایی که یکی از آنها با رنگ قرمز مشخص شده گزینه «ثبت شهروند» است.
سامانه هدا چیست و چگونه می توان در آن ثبت نام کرد؟
متقاضی ثبت نام در سامانه هدا باید بر روی گزینه ثبت نام شهروند کلیک کند تا فرم نشان داده شده در تصویر زیر باز شود. فرمی ساده که در آن شماره ملی (کد ملی)، نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد (به تفکیک روز، ماه و سال) و شماره تلفن همراه متقاضی درخواست می شود و در پایان پس از ثبت کد امنیتی که نمایش داده می شود. به صورت تصویر (همان کپچا) و کلیک بر روی گزینه ادامه، کدی به تلفن همراه متقاضی ارسال می شود.
در این مرحله کادری برای وارد کردن کد رمز پیامکی باز می شود و با وارد کردن کد و لمس گزینه “ادامه” پیامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن ثبت نام به متقاضی نمایش داده می شود.
در پیام پایانی سامانه هدا و پس از تاکید: شهروند گرامی، ضمن تقدیر و تشکر از زمانی که برای ثبت نام در سامانه هدا صرف کردید، با کمال احترام به اطلاع شما می رساند که از این پس می توانید گزینه دریافت را انتخاب نمایید. رمز از» در سامانه هدا «از طریق پیامک» رمز مربوطه را از طریق پیامک دریافت کنید.
دانلود برنامه هدا؟
یکی از سوالات متداول کسانی که قصد احراز هویت در سامانه ثبت احوال هدا را دارند این است که آیا این سامانه اپلیکیشن دارد یا خیر؟ آیا با دانلود و نصب اپلیکیشن هدا بر روی تلفن همراه امکان احراز هویت یا استفاده از امکانات دیگر وجود دارد؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که تاکنون اپلیکیشن موبایلی تحت عنوان اپلیکیشن ثبت احوال هدا طراحی و راه اندازی نشده است اما با مراجعه به راهنمای سامانه هدا متوجه می شویم که اپلیکیشن موبایل سامانه هدا نیز می باشد. به زودی توسعه و منتشر خواهد شد. متقاضیان می توانند با استفاده از آن، کد احراز هویت را از طریق اپلیکیشن سامانه هدا تولید و در اختیار کسب و کارهایی که نیاز دارند، قرار دهند.
امنیت و نکات مهم:
سامانه هدا چیست و چگونه می توان در آن ثبت نام کرد؟ به گفته مسئولان، لازم به یادآوری است که شهروند در عملیات تولید و به اشتراک گذاری اطلاعات هویتی با مراجع درخواست کننده کد هدا، کنترل، دانش و اختیار کامل دارد.
سامانه هدا چیست و چگونه می توان در آن ثبت نام کرد؟ سامانه هدا (هویت و دسترسی ایرانیان) سازمان ثبت احوال کشور با استفاده از پروتکل امن SSL و با آدرس https://ncr.ir شروع به ارائه خدمات می کند. لطفاً قبل از وارد کردن اطلاعات، آدرس فعلی مرورگر وب خود را با آدرس بالا مقایسه کنید تا از سوء استفاده های احتمالی (مانند فیشینگ) جلوگیری کنید.
سامانه هدا چیست و چگونه می توان در آن ثبت نام کرد؟ در صورت مشاهده هرگونه مغایرت در آدرس اینترنتی، از طریق شماره تلفن یا ایمیل زیر با پشتیبانی سازمان ثبت احوال کشور تماس بگیرید.
تلفن پشتیبانی: 1510
ایمیل پشتیبانی: [email protected] و [email protected]
سامانه هدا چیست و چگونه می توان در آن ثبت نام کرد؟ لطفا از صحت نام گیرنده کد هدا اطمینان حاصل کنید و در صورت موافقت اطلاعات درخواستی پلتفرم ها، مشاغل، پلتفرم ها و حتی افراد را تایید کنید.
سامانه هدا چیست و چگونه می توان در آن ثبت نام کرد؟ به منظور جلوگیری از سوء استفاده های احتمالی، اطلاعات شخصی خود و یا رمزهای دریافتی از برنامه های سازمان ثبت احوال را به هیچ وجه (تلفن، پیامک، ایمیل و …) به اشتراک نگذارید، آن را در اختیار افراد دیگر یا برنامه های دیگر قرار ندهید. سازمان ثبت احوال کشور از طریق تلفن، ایمیل، پیامک و غیره درخواست رمز و یا سایر اطلاعات شخصی را نخواهد داد.
منبع:تابناک