افزونه پارسی دیت را نصب کنید Friday, 29 November , 2024
4

رشد مثبت نشان می دهد که اقتصاد در مسیر درست حرکت می کند حمایت از بخش مولد افزایش یافت

  • کد خبر : 129285
رشد مثبت نشان می دهد که اقتصاد در مسیر درست حرکت می کند حمایت از بخش مولد افزایش یافت

به گزارش بازار، بانک مرکزی در پاسخ به یکی از رسانه ها نوشت: روزنامه شرق در مطلبی به تاریخ 17 آبان ماه سال جاری با عنوان «رکود اقتصادی در راه است؟ وی از نتایج سیاست های پولی و مالی بانک مرکزی انتقاد کرده است. در این گزارش با اشاره به سیاست های پولی بانک مرکزی […]

به گزارش بازار، بانک مرکزی در پاسخ به یکی از رسانه ها نوشت: روزنامه شرق در مطلبی به تاریخ 17 آبان ماه سال جاری با عنوان «رکود اقتصادی در راه است؟ وی از نتایج سیاست های پولی و مالی بانک مرکزی انتقاد کرده است. در این گزارش با اشاره به سیاست های پولی بانک مرکزی در دو سال اخیر به نتایج آن اشاره خواهد شد. نویسنده روزنامه شرق در مقاله خود اشاره می کند که ماهیت اصلی سیاست های پولی، پولی و مالی دولت، حفظ قیمت دلار و کنترل تورم، سرکوب شدید مالی و ایجاد گلوگاه خفقان برای تامین مالی است. بخش خصوصی، یک انقباض بی سابقه. بازار ارز و فشار مالی دو سال گذشته بی‌اساس بوده است، بنابراین نه تنها نتوانسته‌اند رشد تورم را کنترل یا حداقل کنترل کنند، بلکه منجر به شکل‌گیری رکود نگران‌کننده و پیشرونده‌ای در اقتصاد شده‌اند. در ادامه نویسنده مقاله به عوامل تشدید کننده رکود اشاره می کند: تلاش دولت برای تامین کسری بودجه حداقل 400 میلیارد تومانی بودجه امسال، تداوم نرخ کاهش سرمایه گذاری، تعلیق. پروژه های سرمایه گذاری دولتی و خصوصی در بخش های ساختمانی، فولاد و پتروشیمی و ریزش متوالی و بی سابقه شاخص بورس، تداوم کاهش قیمت خودرو، کاهش نسبی قیمت مسکن در تهران و کلان شهرها به همراه کاهش معاملات. و رسوب میلیون ها تن محصولات زنجیره ای فولادی از گندله به پروفیل فولادی همراه با کاهش سفارشات در ماه های آینده.

1- بررسی وضعیت تولید و بیکاری در دو سال اول دولت سیزدهم

مهمترین شاخص ارزیابی اقتصادی کشور (از لحاظ رکود و رونق) بررسی وضعیت تولید و نرخ بیکاری آن است. به طور معمول، زمانی که نرخ رشد اقتصادی در یک روند نزولی یا منفی و نرخ بیکاری در سمت مخالف روند قرار دارد، اقتصاد وارد رکود شده است. بر اساس آمار و اطلاعات موجود، نه تنها روند تولید ناخالص داخلی کشور در زمان استقرار دولت سیزدهم (از سه ماهه سوم 1400 تا سه ماهه اول 1402) کاهشی نبوده است، بلکه در دوره اول سه ماهه 1401 تا سه ماهه اول 1402 نرخ رشد اقتصادی با نفت و بدون نفت مثبت و رو به افزایش بوده است (نمودار 1). همچنین طی دو فصل گذشته نرخ بیکاری رو به کاهش بوده و نرخ بیکاری در سه ماهه دوم سال جاری کمترین نرخ بیکاری ثبت شده در 18 سال گذشته بوده است (نمودار 2). بنابراین برخلاف ادعای نگارنده، تغییرات تولید و اشتغال نشان می دهد که اقتصاد کشور در وضعیت رونق قرار دارد.

2- بررسی سیاست پولی و ارزی بانک مرکزی

نویسنده مقاله سه ویژگی سیاست‌های پولی و ارزی بانک مرکزی را برشمرده است: سرکوب شدید مالی که تنگنای خفقان‌آوری برای تامین مالی بخش خصوصی ایجاد می‌کند و انقباض بی‌سابقه بازار ارز. در پاسخ به ادعای سرکوب شدید مالی، شایان ذکر است که دولت و بانک مرکزی در واکنش به انگیزه‌های اقتصادی، بسته سیاستی را طراحی و اجرا کرده‌اند که شامل مجموعه‌ای از سیاست‌های متوازن برای ایجاد ثبات در اقتصاد، کاهش نرخ ارز است. نرخ رشد نقدینگی و کاهش انتظارات که باعث تورم شده است. در نتیجه این تحولات، بازارهای دارایی‌هایی مانند ارز، ارز، مسکن و خودرو در هفت ماهه امسال از ثبات خوبی برخوردار بوده و در کنار آن نرخ‌های سود اقتصادی نیز افزایش یافته است که در نتیجه دارایی‌ها افزایش یافته است. با بازده ثابت، مانند سپرده های بانکی، اوراق قرضه دولتی و سایر ابزارهای با درآمد ثابت، مورد استقبال سرمایه گذاران قرار گرفته است.

از این حیث رابطه پول و نقدینگی در پایان مهرماه سال جاری به 24.3 درصد رسید که نشان از جذابیت سپرده گذاری در شبکه بانکی دارد. مجموعه این اتفاقات بر خلاف نظر نگارنده حاکی از سرکوب شدید مالی در اقتصاد کشور نیست. در پاسخ به ادعای دوم نگارنده مبنی بر ایجاد گلوگاه خفقان برای تامین مالی بخش خصوصی، لازم به ذکر است که تامین مالی بخش های مولد اقتصاد جزو اولویت های بانک مرکزی است و از این حیث. , بانک مرکزی تمرکز بانک بر اجرا و اجرای سیاست و طراحی مدیریت اعتبار است. ابزارهای مالی (مانند سفته، صورتحساب های الکترونیکی و فاکتورینگ) برای تسهیل تامین مالی شرکت ها قرار داده می شود. این امر موجب شده است که علیرغم کاهش چشمگیر نرخ رشد نقدینگی، تامین مالی شرکت ها بدون ایجاد محدودیت و تنگنا ادامه داشته باشد که عملکرد شبکه بانکی در این زمینه موید آن است. بر اساس آمار و اطلاعات موجود، تسهیلات پرداختی شبکه بانکی در پایان شهریور ماه 1402 به رقم 24362.6 میلیارد ریال رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل 21.2 درصد رشد نشان می دهد. همچنین نسبت خطوط سرمایه در گردش از کل خطوط پرداختی در پایان شهریور 1402 برابر با 64.6 درصد بوده است که نشان می‌دهد برای رفع محدودیت‌های مالی شرکت‌ها، بیشتر ردیف‌های اعطایی به منظور تامین هزینه‌های کوتاه مدت آن اختصاص یافته است. نیازهای نقدینگی مدت در پاسخ به سومین اظهارنظر نگارنده مبنی بر انقباض بی سابقه بازار ارز، لازم است به اقدامات بانک مرکزی و تغییرات تراز تجاری کشور اشاره شود. بانک مرکزی برای نظارت، تخصیص و تامین نیازهای واقعی ارزی، علاوه بر سامانه نیما، مرکز مبادلات ارزی و طلای ایران را ایجاد کرده است که از طریق آن نرخ ارز و کلیه معاملات انجام می‌شود. معاملات رسمی ارزی کشور. . این سیستم بر اساس شرایط عرضه و تقاضا است. در این سازوکار، ماموریت بانک مرکزی مدیریت نرخ ارز و تسهیل فرآیند تامین ارز بر اساس اولویت های اصلی کشور است.

لازم به ذکر است که بانک مرکزی با مدیریت هوشمند و فعال بازار بر توسعه ارز نظارت می کند و بر همین اساس تدابیر خود را اعمال می کند و این اقدامات نه تنها بازار را محدود نمی کند، بلکه باعث رفع نیازهای ارزی بیشتر شده است. بررسی تراز تجاری کشور (براساس آمار گمرک) نشان می دهد که ارزش واردات گمرکی کشور در هفت ماهه اول سال 1402 بالغ بر 36.0 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل (32.0 دلار) معادل 12.6 درصد رشد داشته است. میلیارد) و همچنین ارزش واردات گمرک در پایان سال 1401 نسبت به پایان سال 1400 18.5 درصد افزایش یافته است. در پایان لازم به ذکر است که هدف نهایی بانک مرکزی کنترل نرخ تورم است و در این راستا با هدف گذاری برای نرخ رشد نقدینگی در کنار اجرای سیاست مدیریت اعتبار، س. از بدو پیدایش برای تامین نیازهای بخش تولیدی اقتصاد تلاش کرده است، باید از نقدینگی ناشی از فعالیت‌های غیرمولد خودداری شود و در نتیجه از نرخ تورم بالاتر جلوگیری شود. بدیهی است با توجه به فاصله زمان اجرای سیاست پولی تا زمان تأثیرگذاری بر نرخ تورم، آثار و پیامدهای سیاست هدف‌گذاری نرخ رشد نقدینگی به تدریج در ماه‌های آینده نمایان خواهد شد.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=129285

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.