به گزارش ایرنا، دادگاه کیفری بین المللی در لاهه وی روز پنجشنبه 21 نوامبر (1 آذر) حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق این رژیم را صادر کرد. بر اساس این حکم، اتهامات جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت به نتانیاهو گالانت نسبت داده شده است.
در حالی که برخی از کشورهای جهان; از جمله، کانادا، ایتالیا، بلژیک، هلند، نروژ، سوئد و کلمبیا از حکم دادگاه کیفری لاهه حمایت کردند. جو بایدن رئیس جمهور آمریکا رای این دادگاه را غیرقابل قبول توصیف کرد و اعلام کرد که ایالات متحده به حمایت از اسرائیل ادامه خواهد داد.
در همین حال، مایک والتز، مشاور امنیت ملی دولت آینده دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، اعلام کرد که ایالات متحده در ژانویه به تعصبات یهودی ستیزانه این دادگاه و سازمان ملل پاسخ قاطعانه ای خواهد داد. 2025 (د 1403).
دادگاه کیفری بین المللی دیوان کیفری بین المللی (ICC) اولین دادگاه بین المللی دائمی است که به جنایات نسل کشی، جنایات علیه بشریت، جنایات جنگی و جنایات تجاوز رسیدگی می کند. این دادگاه به جرایمی که توسط اتباع یا در قلمرو یکی از کشورهای عضو مرتکب شده یا با تایید شورای امنیت سازمان ملل به این دادگاه ارجاع شده است رسیدگی می کند.
دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در نشستی با همکاری دفتر اتاق فکر اساتید و نخبگان این دانشگاه، دو نفر از حقوقدانان و اعضای هیات علمی این دانشگاه و جمعی از اساتید و دانشجویان را پذیرفت. دانشگاه و با همکاری نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران. عدالت خواهی بین المللی در چارچوب رویدادهای منطقه ای بود
در این نشست، اعضای هیات علمی دانشگاه تهران ضمن ارائه تحلیل های کارشناسی درباره اقدامات اسرائیل و تشریح موضوع مهاجرت اجباری فلسطینیان، به موضوعاتی مانند جنایات جنگی، اتهام نسل کشی (ژئوسیدی) و غیرقانونی بودن اسرائیل اشاره کردند. مشارکت اجرای احکام موقت دیوان بین المللی دادگستری.
عبدالله عابدینی وی با اشاره به ویرانی های گسترده غزه و لبنان و محدودیت های اعمال شده از سوی رژیم صهیونیستی، هدف نهایی این اقدامات را اجبار مردم به مهاجرت عنوان کرد و افزود: در صورت باز شدن مرزهای دریایی، احتمالا بسیاری از مردم منطقه به سمت مهاجرت خواهند رفت. تصمیم به ترک زمین های خود می گیرند.
وی در این جلسه حضور داشت. محمدهادی ذاکر حسینعضو هیئت علمی دانشگاه تهران و جاوید منتظران دبیر علمی نشست و پژوهشگر دکتری حقوق بین الملل دانشگاه تهران ادامه داد: این نوع اقدامات با توجه به اصول حقوق بین الملل می تواند نقض حقوق بشر و جنایات جنگی تلقی شود.
نسل کشی و چالش های اثبات آن در دادگاه بین المللی
این دانشجوی دکتری حقوق بین الملل دانشگاه تهران به نسل کشی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان پرداخت و تصریح کرد: البته به دلیل سخت گیری آن، اثبات این جنایت در دیوان بین المللی دادگستری لاهه بسیار دشوار است. به نیاز به شواهد قطعی و عوارض قانونی.
عابدینی پرونده های قبلی دیوان بین المللی دادگستری مانند بوسنی علیه صربستان و کرواسی علیه صربستان را یادآور شد و خاطرنشان کرد: دادگاه برای صدور حکم در این گونه پرونده ها نیاز به محکومیت کامل دارد.
وی با پیش بینی اینکه پرونده کنونی رژیم اسرائیل به دلیل اختلافات قابل توجه با سایر پرونده ها ممکن است منجر به صدور حکمی تاریخی شود، استعفای نماینده حقوقی اسرائیل در دادگاه لاهه را مورد توجه قرار داد و دلیل آن را حجم بالای جنایات و تخریب ها دانست. توسط رژیم انجام شده است.
بررسی پرونده آفریقای جنوبی علیه اسرائیل و نیکاراگوئه علیه آلمان
عابدینی به تحلیل برخی از دعاوی بین المللی از جمله شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل و نیکاراگوئه علیه آلمان پرداخت و درباره شکایت آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی توضیح داد: تاکنون 10 دولت به عنوان شخص ثالث به این پرونده پیوسته اند و سه دستور موقت از بین الملل درخواست شده است. دادگاه لاهه. . سومین دستور موقت دادگاه، اسرائیل را ملزم به توقف عملیات نظامی در رفح می کند، اما بخش مهمی از این دستور اجرایی نشده است. این پرونده ممکن است تبعات حقوقی گسترده ای در آینده داشته باشد و نتیجه آن در سه تا چهار سال آینده مشخص شود.
این کارشناس مسائل حقوقی شکایت نیکاراگوئه از آلمان برای صادرات تسلیحات به اسرائیل را مورد توجه قرار داد و توضیح داد: در این پرونده نیکاراگوئه نتوانست دیوان بین المللی لاهه را متقاعد کند که آلمان با این اقدامات به نسل کشی کمک می کند. با وجود این اخباری مبنی بر ادامه صادرات تسلیحات آلمانی به اسرائیل منتشر شده است.
استاد دانشگاه تهران نظر مشورتی اخیر دیوان بین المللی دادگستری لاهه را که در آن تداوم حضور اسرائیل در اراضی اشغالی غیرقانونی اعلام شد، مورد تاکید قرار داد.
دیوان بین المللی دادگستری از اسرائیل خواست به حضور خود در این مناطق پایان دهد و تمام خسارات وارده به ملت فلسطین به ویژه آسیب های ناشی از بهره برداری از منابع طبیعی را جبران کند. دادگاه همچنین به دولت های جهان هشدار داد که نباید اقدامات اسرائیل را به رسمیت بشناسند.
عابدینی در پاسخ به سوالی مبنی بر عدم اجرای دستورات موقت دادگاه توسط اسرائیل گفت: نظام حقوق بین الملل فاقد مکانیزم اجباری برای تضمین اجرای احکام است jw.org j اما عدم اجرای دستورات این دادگاه بین المللی می تواند در ارزیابی قضات و اثبات نسل کشی موثر باشد. این موضوع به ویژه نشان دهنده عدم تعهد اسرائیل به حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات است و ممکن است بر حکم دادگاه تأثیر بگذارد.
موضع ایران در قضیه آفریقای جنوبی در برابر اسرائیل
عابدینی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر عدم مداخله ایران در پرونده رژیم صهیونیستی در دیوان بین المللی لاهه نیز اظهار داشت: از نظر حقوقی ورود ایران به این دعوا به معنای به رسمیت شناختن این رژیم نیست. و ایران می تواند با ارائه یک بیانیه قوی بدون پرداختن به جنبه های سیاسی ماجرا، موضع خود را روشن کند.
وی معتقد است که حمایت عمومی از فلسطین و محکومیت اسرائیل در مجامع بین المللی در حال افزایش است و بسیاری از کشورهای حامی اسرائیل از مواضع قبلی خود عقب نشینی کرده اند.
استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران به عنوان یکی دیگر از میهمانان این نشست به بررسی اقدامات قانونی اسرائیل در فلسطین و لبنان به ویژه پس از اکتبر 2023 پرداخت و این اقدامات را از مصادیق جنایات بین المللی دانست.
محمدهادی ذاکر حسین وی تاکید کرد: اسرائیل تنها عامل این حادثه نیست جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در واقع، بلکه جنایات تجاوز جنسی و نسل کشی در اقدامات این رژیم نیز مشهود است. این چهار نوع جنایت که در حقوق بین الملل تعریف شده است به وضوح در اقدامات اسرائیل دیده می شود. اسرائیل تلاش می کند تا جنایات خود را با استفاده از تیم های مشاور حقوقی توجیه کند. اما از اکتبر 2023، به نظر می رسد که این مشاوران به جای جلوگیری از نقض حقوق بشر توسط رژیم صهیونیستی، آنها را برای نقض گسترده تر راهنمایی کرده اند.
به گفته این محقق حقوق جزا و جرم شناسی، اسرائیل تنها به ظاهر در حال جنگ است، اما در واقع یک نسل کشی سازمان یافته علیه مردم فلسطین و غزه انجام می دهد. حملات اسرائیل به اهداف غیرنظامی از جمله مدارس، دانشگاه ها، مراکز درمانی، اماکن مذهبی و همچنین استفاده از سلاح های ممنوعه مانند فسفر سفید از نمونه های بارز جنایات جنگی است.
رژیم آپارتاید و نقض حقوق فلسطینیان
ذاکر حسین با اشاره به سلسله اقدامات گزینشی اسرائیل علیه فلسطینی ها در جنگ غزه علیه فلسطینی ها، حمله به غیرنظامیان و اماکن فرهنگی را یکی از آنها برشمرد و افزود: با حمله به اماکن آموزشی، مذهبی و فرهنگی مردم در غزه، اسرائیل حقوق اولیه فلسطینیان را زیر پا گذاشت و آنها را از حق تحصیل و آزادی مذهبی محروم کرد.
وی تخریب و غارت اموال عمومی را از دیگر جنایات خاص رژیم غاصب صهیونیستی علیه فلسطینیان خواند و افزود: تخریب اموالی که نیازی به تخریب آنها نظامی نیست، همراه با غارت اموال مردم فلسطین است. یکی از اقدامات آشکار اسرائیل
استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، انتقال اجباری جمعیت را یکی دیگر از اقدامات غیرانسانی اسرائیلی ها علیه مردم بی گناه غزه دانست و افزود: اسرائیل به زور جمعیت شمال غزه را به مناطق بی خانمان منتقل کرد آنها را از دسترسی به آب و غذا و خدمات پزشکی محروم کرد.
وی همچنین به شکنجه و بدرفتاری با اسرای فلسطینی اشاره کرد و تصریح کرد: شکنجه اسرا و استفاده از سلاح های ممنوعه از دیگر مصادیق نقض قوانین بین المللی توسط اسرائیل است.
ذاکر حسین به وضعیت رژیم آپارتاید اسرائیل اشاره کرد که در آن فلسطینیان به عنوان شهروندان درجه دوم حتی در سرزمین های اشغالی یا داخل اسرائیل مورد تبعیض قرار می گیرند. وی این تبعیض را نه تنها نقض حقوق بشر، بلکه تهدیدی برای اصول اساسی دموکراسی دانست.
اهمیت مستندسازی و روایت جنایات رژیم صهیونیستی
استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران مستندسازی جنایات اسرائیل و استفاده از سازوکارهای تحقیقاتی بین المللی را برای حفظ حقیقت و جلوگیری از تحریف آن در جنگ غزه ضروری دانست و اظهار داشت: اگر جامعه جهانی در جنگ غزه کوتاهی کند. در این راستا، ممکن است در آینده روایات نادرستی درباره اسرائیل منتشر شود.
وی با اشاره به قوانین داخلی ایران از جمله قانون حفاظت از فلسطین و مقابله با اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی، استفاده از توان ملی و بین المللی برای پیگیری جنایات اسرائیل را ضروری دانست و بازسازی فلسطین و لینان را امری ضروری دانست. یک وظیفه بین المللی
این استادیار دانشگاه تهران معتقد است این محکومیت سران رژیم اسرائیل برای اولین بار در دادگاه کیفری بین المللی لاهه نقطه عطفی در تاریخ عدالت بین المللی است و مشروعیت جهانی اسرائیل را به طور قطع تضعیف خواهد کرد. و روایات نادرست را خنثی خواهد کرد. در مورد این رژیم