«سانسور» شبکه اتریوم در چند ماه گذشته افزایش یافته است، به طوری که برخی از آنها مجاز هستند که مسئول نگهداری دفتر کل بلوکچین هستند، برخی از تراکنشها را با قوانین نادیده میگیرند. در ۲۴ ساعت گذشته ۳۷ درصد از تراکنش های شبکه اتریوم، سانسور شده اند. به این معنا که مجوزهای تراکنشهای مرتبط با تحریمها از سوی OFAC را پردازش کردهاند. قاعدتا سازمانهای متفاوت پیرو تحریمهای دولتی هستند. اما در دنیای ایدهآلیستی کریپتو، آنچه که برخی از قوانین میخوانند، به نظر برخی دیگر سانسور است. در این مطلب از میهن بلوکچین، به واکاوی موضوع سانسور در شبکه اتریوم و راهکارهای مقابله با سانسور این بلوکچین میپردازیم. با ما همراه باشید.
نکات مهم مقاله:
بخشهای عمدهای از پروتکلهایی که از رلههای MEV-Boost استفاده میکنند، با پیروی از بخشهای OFAC دست به سانسور تراکنشهای اتریوم زده میشوند. بسیاری از اعضای کارکنان اتریوم این رفتار را بهمثابه حمله به یکپارچگی و عدمتمرکز اتریوم میدانند. از راهحلهای مقابله با سانسور شبکه اتریوم میتوان به قدرت محدود ساخت بلوک توسط رلهسازان، تحریم سانسورها و کسر پاداش آنها اشاره کرد. |
نگرانی های جدی درباره سانسور اتریوم از کجا شروع شد؟
در ۱۷ مرداد ۱۴۰۱، دفتر کنترل دارایی های خارجی (OFAC)سرویس تورنادو کش، تمامی آدرسهای اقتصادی مرتبط با تورنادوکش و قراردادهای هوشمند مرتبط با این آدرسها را به فهرست تحریمهای خود اضافه میکنند. OFAC ادعا می کند که این پروتکل یک وسیله پولشویی برای مجلس سایبری است. پس از خبر تحریم تورنادوکش، شرکتهایی مانند سیرکل (شرکت صادرکننده USDC)، پلتفرم Github و ارائه زیرساخت اتریوم Infura به سرعت ممنوعیتها را میدهند. این اتفاق جامعه کریپتو را نگران میکند و خیلی به این فکر میکند که نکند نهادهای شرکتی که سهامداران اصلی این شبکه هستند، به سانسور کردن تراکنشهای روی شبکه اتریوم روی بیاورند و این شبکه از هدف اصلی خود دور میشوند؟
زمانی که میدانید از آپدیت مرج، شبکه اتریوم به اعتبارسنجهای اثبات سهام متکی است. این اعتبارسنجها برای فعالیت در شبکه ارز دیجیتال اتر استیک میکنند. بنابراین، یک سازمان یا صرافی میتواند با استیک کردن اتر، نودهای معتبر اجرا شود و از طریق نفوذ خود را بر شبکه افزایش دهد. در تصویر زیر میتوانید بزرگترین سهامداران اتریوم را ببینید. اینها نهادهایی هستند که بیشترین میزان را در بیکن چین استیک کرده اند.
در بزرگترین ولیدیتورهای اتریوم، اسمهای بزرگی میان بایننس، کوین بیس، کراکن، بیت کوین سوییس و Staked.us و فیگمنت را میبینیم. این شرکت ها سرویس استیکینگ را به کاربران خود ارائه می کنند. در میان این شرکتهای خدمات، پلتفرم لیدو هم به چشم میخورد. این پلتفرم یک پروتکل غیرمتمرکز برای لیکویید استیکینگ است که بیش از ۳۰ درصد در بیکن چین را در دست دارد. اگر این ولیدیتورها بخواهند از تحریم های ایالات متحده پیروی کنند، قدرت کافی برای سانسور تراکنشهای شبکه اتریوم را خواهند داشت.
فراتر از مکانیسم علمی جماع اجماع، برخی از پروژه های رمزنگاری در اکوسیستم پیشاپیش به استقبال تحریم ها رفته اند. مثلا آزمایشگاه های TRM در حال حاضر یک سرویس سنجش و غربالگری (سرویس غربالگری) راهاندازی کرده است که به بخشهای فرانت و پروتکل مالی غیرمتمرکز (DeFi) اجازه میدهد تا آدرسهای تحریمشده یا طرف مقابل تحریمها را مسدود کند.
با شروع PoS در اتریوم، بلوکهای بیشتری که بلوک چین را وارد میکنند از طریق یک میانافزار به نام MEV-Boost رد میشوند. این نرمافزاری است که به ولیدیتورها اجازه میدهد تا بلوکهای ازپیشآماده را از سازندگان بلوک درخواست کنند. این نرم افزار توسط Flashbots ساخته شده است. فلش باتس موفق به رواج MEV-Boost در سراسر اکوسیستم شده است. بالغ بر 96 درصد اعتبارسنجها، بلاكها را از طریق میانافزار انتقال می دهند. فلش باتس هم گفته است که تحریم های OFAC را در لیست سیاه قرار می دهد.
سانسور اتریوم چگونه اتفاق میافتد؟
طبق آنچه که ویتالیک بوترین هم قبلا در گردهمایی تماس با برنامه نویس گفته شده، سانسور لایه اصلی اتریوم به دو شکل امکان پذیر است:
- مدل اول: این مدل زمانی است که ولیدیتورهای خاص تصمیم می گیرند تا تراکنش های ممنوعه را در بلوک های پیشنهادی، حذف یا فیلتر کنند. طبق گفته ویتالیک این سانسور موقت خواهد بود. یعنی تراکنشها با افزایش تأیید میشوند. تا زمانی که همیشه ولیدیتورهای ضد سانسور وجود داشته باشد، این تراکنشها در نهایت در بلوکهای بعدی میشوند.
- مدل دوم: این مدل زمانی است که تراکنشهای ممنوعه که هرگز در شبکه تایید نمیشوند و به آن سانسور دائمی گفته میشود. پس از ارتقای مرج، ولیدیتورها در طول هر دوره زمانی (epoch) باید یک گواه (Attestation) را امضا و منتشر کنند. اینجا جایی است که ممکن است اعتبارسنجهایی که بیش از 51 درصد سهام را در اختیار دارند، بلوکهای حاوی تراکنشهای تحریمشده را تأیید کنند. این اتفاق در نهایت منجر به ایجاد یک انشعاب (سافت فورک) از بلوکچین اتریوم می شود. در این سافت فورک خبری از هیچ تراکنش ممنوعهای نخواهد بود.
وضعیت فعلی سانسور در شبکه اتریوم
طبق داده های سایت Mevwatch در یک ماه گذشته حدود ۴۵ درصد از بلاکها در شبکه اتریوم سانسور شدهاند. در این سایت یک جدول رده بندی سانسورها هم وجود ندارد که صرافی گیت (Gate.io) و سلسیوسک (Celsius Network) با ۹۹ درصد و کریم فایننس (Cream Finance) با ۹۸ درصد، سه سانسورکننده اصلی در یک ماه گذشته هستند.
نحوه مقابله با سانسور در اتریوم
سیستم شبکه بدین صورت است که اگر ۶۶ درصد از اعتبارسنجها بلاکهای خاص را امضا کنند، سازندگان بلوککنندههایی هستند که تحریمهای مشمول را پیشنهاد میکنند، کمتر در شبکه میشوند. این یعنی سازندگان بلوک کمتری دریافت می کنند. بنابراین آنها هم چنین تراکنشیهایی را پیشنهاد نمیدهند. چون گنجاندن چنین تراکنشهایی برای آنها توجیه اقتصادی ندارد.
اما اتریوم یک سیستم مجازات/Slashing هم دارد. در صورتی که ولیدیتورها به سانسور بلوکهای اتریوم روی بیاورند، سایر ولیدیتورها و کلاینتها متوجه این اتفاق خواهند شد. کامیونیتی میتواند ایجاد یک سافت فورک (UASF) بدهد. در نتیجه بیرون کردن آن ولیدیتورها از شبکه و سوزاندن سهام آنها، امکان پذیر است. در واقع:
- بزرگترین گروه اعتبارسنجها هستند که باید به سانسور تراکنشها تصمیم بگیرند.
- سایر اعتبارسنجها (حتی اگر در اقلیت باشند) گزینهای از بین بردن سانسورکنندهها را دارند.
مسلماً این است که اتریوم برای جماع جهانی و غیرمتمرکز ماندن باید به عدمسانسور روی بیاورد. اتریوم نمیتواند در درخواست هر نهاد قانونگذاری، سانسور تراکنشها را اعمال کند. اریک وال (اریک وال) در ۱۶ آگوست ۲۰۲۲ در توییتر یک نظرسنجی برگزار کرد و از کاربران می پرسند که آیا جامعه اتریوم باید دارای اعتبارسنج بزرگی باشد که پیرو تحریم های OFAC را بسوزاند؟ ۹,۵۸۴ کاربر توییتری در این نظرسنجی شرکت کردند. از این تعداد ۶۱.۲ درصد موافق و ۹.۳ درصد مخالف بودند. ویتالیک بوترین هم اعلام کرد کدام مورد است که گزینه موافق را انتخاب کرده است.
این طرح گزینههای کمی را برای اعتبارسنجیهای بزرگی که قبلاً در بیکن چین اتر استیک کردهاند، میگذارند. از آنجایی که وجوه این اعتبارسنجها تا پس از هاردفورک شانگهای قفل باقی بماند، حتی اگر نخواهند تراکنشها را سانسور کنند، نمیتوانند خود را از شبکه خارج کنند.
گزینههایی که آنها این هستند که با توقف انجام وظایف اعتبارسنجی خود را انجام دهند.خروج داوطلبانه” را انتخاب کنند. با انجام این کار، آنها نمیتوانند دوباره به شبکه بپیوندند یا تا زمانی که برداشته میشوند، به سهام خود دسترسی پیدا کنند. بدتر از آن، ممکن است با جلوگیری از عدمفعالیت مواجه شوند و ارزش سهام آنها ۵۰ درصد کاهش یابد.
وقتی در توییتر از سیمکار کوینبیس پرسیده شد که آیا این شرکت میدهد تراکنشها را سانسور کند یا مجاز کندهاش را خاموش کند، برایان آرمسترانگ چنین باشد. پاسخ داد:
این یک فرضیه است که امیدواریم در واقع با آن نشویم. اما اگر این کار را میکردیم، فکر میکنم [خاموش کردن] را انتخاب کنید میکردیم. باید روی تصویر بزرگتر کرد. ممکن است یک گزینه بهتر (گزینه سومی هم وجود داشته باشد) یا یک چالش قانونی وجود داشته باشد که میتوان به دستیابی به نتیجه بهتر کمک کرد.
ترفند دیگر برای مقابله با سانسور در شبکه، جداسازی پیشنهاددهندگان از سازندگان بلوک است. به این سیستم جدایی پیشنهاد دهنده/ سازنده یا PBS گفته میشود. طی این سیستم، تولید بلوک بین دو گروه پیشنهاد دهنده و سازنده تقسیم خواهد شد. با این طراحی، به جای اینکه ولدیتورها ارزش قابل محاسبه ماینر را با ساز و کار رقابتی بپردازند، فقط به ساخت بلوک و ولیدیتورها فقط روی بلوک بلاک خواهند کرد.
بنابراین برای مقابله با سانسور سه راه زیر را پیش رو داریم:
- محکوم ولیدیدیهای سانسورکننده از طریق کاهش هزینه
- ایجاد یک سافت فورک توسط کاربران
- استفاده از ابزار ضد سانسور PBS
آیا سانسور شدید به فورک در شبکه خواهد شد؟
در نهایت ممکن است جنجال میان سانسور کردن یا بار سانسور نرفتن، به ساخت دو زنجیره تبدیل شود. یکی سازگار با قوانین OFAC و دیگری بدون مجوز! به گزارش کوین دسک، از توسعه دهندگان و محققین اتریوم این اتفاق را محتمل دانستند. جاستین دریک (Justin Drake) یکی از محققان بنیاد اتریوم، فکر میکند که برای پیرو قوانین کمتر از 10 درصد اصلی خواهد بود.
اما در مشخص اینکه کدام یک از این دو زنجیره بازی میشوند، به عواملی که میخواهند داشته باشند. مجموعه بدون سانسور برای توسعهدهندگان متنباز جذابتر است، چون با خطر پلتفرم مقابله نمیکند. از طرف دیگر بسیاری از استیبل کوینها و رمزهای سازمانی باید به پیروی از تحریمها و احتمال زیاد سانسور شده را انتخاب کنند.
پرسش و پاسخ (سوالات متداول)
- سانسور اتریوم به چه معناست؟
به بیان ساده، سانسور در اتریوم زمانی اتفاق میافتد که ولیدیتورهای شبکه، تراکنشهای آدرسهای مشخص را به دلیل تحریم یا ممنوعیت پردازش نمیکنند.
- آیا سانسور در اتریوم ایجاد فورک جدید خواهد شد؟
برخی از توسعهدهندگان و تحلیلگران معتقدند که یک راه برای مقابله با سانسور و تمرکز در شبکه اصلی اتریوم، ایجاد فورکها است که از تحریمهای سانسورهای پیروی نمیکند.
جمع بندی
پس از گذشت ۶ ماه از تغییر الگوریتم اجماع شبکه اتریوم، مسائل سانسورپذیری همچنان یک معضل مهم است. روشهای بسیار برای مقاله با سانسور در دست طراحی هستند. از زیرساخت جداکننده سازندگان بلوک و پیشنهاد دهندگان گرفته شده تا فورک شبکه مجازت سانسور. توسعهدهندگان سخت در جستجوند تا راهی برای مقابله با سانسور بیابند، شرکتهایی مانند فلش باتس، به سانسور تراکنش سرویسهایی مانند تورنادو کش میشوند. آیا شبکههای اتمی مقاومت خود را در برابر سانسور از دست میدهند یا نه تا حد زیادی به قانونگذاران در آینده و از آن مهمتر توسعهدهندگان پروتکلهای غیرمتمرکز و کاربران هستند. شما درباره آینده سانسور در اتریوم چطور فکر می کنید؟ نظرات خود را با ما در میان فرود.
{ “@context”: “https://schema.org”، “@type”: “FAQPage”، “mainEntity”: [
{
“@type”: “Question”,
“name”: “سانسور اتریوم به چه معناست؟ “,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “به بیان ساده، سانسور در اتریوم زمانی اتفاق میافتد که ولیدیتورهای شبکه، تراکنشهای آدرسهای مشخصی را به دلیل تحریم یا ممنوعیت پردازش نمیکنند. ”
}
},
{
“@type”: “Question”,
“name”: “آیا سانسور در اتریوم منجر به ایجاد فورک جدید خواهد شد؟ “,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “برخی از توسعهدهندگان و تحلیلگران معتقدند که یک راه برای مقابله با سانسور و تمرکز در شبکه اصلی اتریوم، ایجاد فورک جدیدی است که از تحریمهای سانسورکنندگان پیروی نمیکند. ”
}
}
]
}
خبر فوق به نقل از رسانه اسمارتک نیوز در وبسایت اسمارتک نوشته شده است در تاریخ 2023-03-11 22:31:00